• Short title article: Malware

Godine 2019. prvi put se pojavio malware po nazivu "Joker", koji je koristio skriveni spyware unutar aplikacija kako bi korisnike pametnih telefona prijavio na skupe pretplate.

Google je aplikacije koje su imale skriveni spyware maknuo iz Play Storea, a Apple je isto blokirao na svojim uređajima. Korisnicima uređaja se savjetovalo da iste aplikacije uklone sa svojih uređaja.

Joker se u međuvremenu opet pojavio i sad može napraviti popriličan kaos u mobitelima koje zarazi, uključujući instaliranje skrivenog spywarea te vrhunskog dialler softvera koji korisnike bez njihovog znanja prijavljuje za skupocjene mjesečne pretplate.

Neki od korisnika žrtava otkrili su da mjesečno plaćaju i preko 250 eura za lažne pretplate.

Prema stručnjacima iz tvrtke za kibernetičku sigurnost Quick Heal Security Lab, najnovija verzija Jokera može pristupiti porukama, kontaktima i drugim osobnim informacijama korisnika koje su pohranjene na njihovim pametnim telefonima.

Policija u Belgiji već je uputila upozorenje građanima te zemlje, savjetujući im da iste aplikacije uklone sa svojih uređaja, dok ih je Google istovremeno povukao iz Play Storea.

Aplikacije koje u sebi sadrže Joker su:

Auxiliary Message
Element Scanner
Fast Magic SMS
Free CamScenner
Go Messages
Super Message
Great SMS
Travel Wallpapers

U preporukama se ističe da korisnici trebaju aplikacije preuzimati isključivo s Play Storea, a ne nepoznatih stranica te da trebaju isključiti opciju u postavkama koja dozvoljava instalacije iz nepoznatih izvora. Isto tako, korisnici bi trebali čitati skočne poruke koje im upućuje sam Android sustav prije nego prihvate ili dozvole nova pravila u postavkama. (Zimo.co)