• Short title article: WHO

Trenutni podaci ne ukazuju da su potrebne dodatna cjepiva protiv korona virusa, rekla je u srijedu 18. kolovoza glavna naučnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Soumya Swaminathan, prenosi Reuters.

“Na svijetu ima dovoljno cjepiva, ali one neće ići na prava mjesta, pravim redosljedom”, rekao je savjetnik WHO-a Bruce Aylward govoreći o dodatnim cjepivimaa koje daju zemlje sa visokim prihodima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dvije doze treba dati najugroženijima diljem svijeta prije no što se krene sa davanjem treće doze onima koji su u potpunosti cijepljeni, rekao je Aylward dodajući: “Još smo daleko od toga”.

Iz WHO-a su također rekli da se delta soj širi u dijelovima gdje je stopa cijepljenja niska. “Mnoga mjesta u svijetu gdje je delta u porastu, čak i u zemljama koje na nacionalnoj razini imaju visoku pokrivenost cijepljenja, delta se širi u onim dijelovima sa niskom stopom procijepljenosti”, rekla je epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove.

Svjetska zdravstvena organizacija ranije je pozvala na uvođenje moratorija na davanje treće doze cjepiva bar do kraja rujna kako bi se riješila ogromna nejednakost u raspodjeli doza između između bogatih i siromašnih nacija. Izrael je u srpnju počeo da nudi treću dozu stanovnicima preko 60 godina, dok je Njemačka najavila da će je početi nuditi od rujna.

Američki stručnjak za zarazne bolesti i medicinski savjetnik predsjednika Joea Bidena Anthony Fauci rekao je da će u SAD biti preporučena treća doza cjepiva protiv korona virusa za one sa slabijim imunološkim sustavom. U Srbiji je od utorka, 17. kolovoza, moguće cijepljenje trećom dozom cjepiva za sve one koji su reciijepijeljeni prije više od šest mjeseci.