• Short title article: Svi imaju korist

Njemačka ministrica obrazovanja Anja Karliczek kazala je da je za veliki broj zahtijeva za nostrifikaciju diploma u Njemačkoj, a u čemu su bh. građani rekorderi, zaslužan i novi zakon o migraciji stručnih radnika donesen u ožujku 2020.

Novo zakonsko rješenje olakšava useljenicima da se u Njemačkoj bave poslovima za koje su se školovali.

„Od toga obje strane imaju koristi“, kaže ministrica. „Stručni radnici imaju bolje šanse da pronađu dobro radno mjesto koje im nudi sigurnost, gdje ih cijene, mjesto koje odgovara njihovim sklonostima i sposobnostima.” U isto vrijeme, Njemačka dobiva „hitno potrebnu kvalificiranu radnu snagu iz inozemstva,” dodala je.

Da je situacija hitna potvrđuje i predsjednik Njemačke agencije za zapošljavanje Detlef Scheele, koji je ove nedjelje upozorio da će se ove godine u Njemačkoj broj radno-sposobnog stanovništva smanjiti za nekih 150.000, i da će taj deficit nastaviti rasti.

„Potrebno nam je 400.000 useljenika godišnje, dakle mnogo više nego proteklih godina. Od njegovatelja, preko instalatera klima uređaja, do logističara i fakultetski obrazovanih ljudi. Radne snage će nedostajati u svim oblastima“, rekao je Scheele i pozvao vladu da intervenira.